Servering

Temperatur

DrikPortvin får ved mange smagninger ofte spørgsmålet omkring den korrekte serveringstemperatur for Portvin. Temperaturen er bestemt ikke ligegyldig for oplevelsen af vinen, men man skal heller ikke være for hysterisk og tro at vinoplevelsen er ødelagt hvis man ikke rammer helt nøjagtigt.

De røde rubytyper bør serveres lidt under stuetemperatur, idet for høj temperatur kan få vinene til at blive lidt kvalm på grund af det høje sukker og alkoholindhold.

Tawny derimod drikker portugiserne selv ofte til maden let afkølede, det vil sige 10-13 grader. Og ja det kan være rigtig svært at ramme, men fortvivl ej. Lad vinen stå klar i køleskabet og tag den ud en halv time før servering – så er den hjemme!

De ældre tawny’er må ikke serveres for kolde, idet kulden lægger en dæmper på oplevelsen af kompleksitet i vinen. Du kan selv lave eksperimentet med en god Tawny med alder. Start med den lidt for kold i glasset og lad den langsomt bliver varmere, mens du ind imellem smager og dufter. Du vil opleve hvordan vinen på forunderligvis åbner sig med temperaturen. Det er helt magisk…

Serveringstemperatur bør også afhænge af formålet, som for eksempel for de hvide portvine, der ofte bruges som aperitif – de skal nok igen være lidt tættere på køleskabskolde.

Holdbarhed

Et af de oftest stillede spørgsmål er omkring portvins holdbarhed efter åbning. En portvin er en vin som alle andre og iltningen og dermed nedbrydningen starter derfor med det samme du tager proppen af. De fineste aromastoffer er meget flygtige og forsvinder hurtigst. Derfor holder portvinen sig ikke så godt mange tror. De frugtige portvine (Rubyer) drikkes hurtigst muligt og helst samme weekend, mens tawny holder bedre – jo ældre de er jo bedre holder de sig.

Efter åbning kan det betale sig at sætte vinen i køleskabet, men vær forberedt på, at det ikke er helt den samme vin du møder ugen efter! Mange bliver skuffede hvis de har købt en meget dyr flaske og tror at de nu har kvalitetsportvin mange uger/måneder frem i tiden. Ruby typerne (Vintage/LBV) holder sig generelt ringere end Tawny typerne, dog kan de meget unge vintage godt blive lidt mildere stemt et par dage efter åbning.

Dekantering/Bundfald

Vintage-portvine samt gode LBV’er (dem du finder hos DrikPortvin) bliver ikke filtreret når de kommer på flaske. Det skyldes at en stor del af ældningsprocessen foregå i flasken og de planterester som bundfaldet dannes af bidrager positivt til udviklingen af vinen.

Rejs flasken op en dag før servering og hæld forsigtigt, så undgår du langt det meste bundfald. Du kan også hælde den på karaffel inden servering med det formål at skille bundfaldet fra. Bundfaldet kan i øvrigt med fordel bruges til sovsen så intet går til spilde.

Dekantering kan også benyttes til at lufte vinen, hvilket kan være en fordel for specielt de unge vintage. Det tager de skarpe ‘kanter’ fra vinen.

Glas

Til servering af portvin har vi i Danmark tradition for at bruge meget små glas til portvin. Det er en STOR fejl. I stedet bør bruges et stort ballonglas (rødvin eller hvidvin), hvor den meget aromatiske portvin kan slynges og de mange duftstoffer nydes fuldt ud. Hos portvinsinstituttet har man et officielt smageglas af krystal med de helt rigtige proportioner, firkantet stilk og det karakteristiske hak til tommelfingeren. Disse glas kan du købe her hos DrikPortvin.

Vinhuse

1
2
3
4
5
6
7
8

Se vores store udvalg af portvine

Kontakt

Torslunde Bygade 33
2635 Ishøj

CVR: 32789080
TLF: 228 228 00
EMAIL:info@drikportvin.dk

  

×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Butik