Late Bottled Vintage

Læs mereLæs mindre

LATE BOTTLED VINTAGE (LBV)

Late Bottled Vintage laves oftest i årgange, der ikke besidder de nødvendige kvaliteter til, at der kan deklareres Vintage. Den tappes på flaske efter lagring på træfade i 4-6 år (altså 2-4 år senere end Vintage). Den ekstra fadlagring har stor indflydelse på vinen og gør den mere blød og tilgængelig. LBV blev i første omgang opfundet for at vinen hurtigere kunne opnå ”Vintage-caracter”. Det betyder hurtigere komme til at smage som en vintage der havde ligget mange år på flaske, uden at man behøvede at vente mange år. Denne karakter opnås netop ved en senere aftapning af vinen, fordi fadlagringen gør at vinen udvikler sig hurtigere, ved at blødgøre de skarpe taninner og ændre smagsnuancer fra bær og frisk frugt til figner og andre tørrede frugter.

Lagring

Nogle LBV’er filtreres før aftapningen og er umiddelbart drikkeklare, når de er at finde på hylderne. Disse vine egner sig ikke altid til at blive gemt i flere år. Står der 'Traditional' eller 'Unfiltered' på etiketten er den aftappet uden forudgående filtrering og vil derfor fortsat kunne udvikle sig i flasken, hvorved der dannes bundfald. Der kan ikke siges noget generelt om, hvor lang tid Traditional LBV bør/kan lagres. Smag på vinen og døm selv. Traditional LBV bør, lige som Vintage, dekanteres (omhældes på karaffel) inden servering.
Man kan også finde ud af om vinen bør dekanteres, ved at kigge på hvilken type prop, der er anvendt. Filtrerede LBV’er er oftest udstyret med en prop med greb, som det kendes på Malt Whisky, Gammel Dansk m.fl. De ufiltrerede har oftest en almindelig vinprop. Det er i flere vinbøger påstået at LBV skal drikkes samme aften den åbnes, og jeg vil til en vis grad give disse forfattere ret, men samtidig påstå, at rigtig god LBV kan holde sig på toppen indtil ca. 8-10 dage efter åbning. Det forudsætter dog at flasken står svalt eller evt. i køleskabet, hvorved “nedbrydningsprocessen” forhales. Høståret samt aftapningsåret fremgår af etiketten.

Anvendelse

Man vil ofte finde at farven på vinen ikke er helt lige så tæt, som den er hos Vintage, og det er fordi vinen i sig selv ikke er lige så tæt i strukturen. De yngre LBV’er vil have en klar rød farve, tangerende til det dybrøde. De ældre, vil på samme måde som Vintage, blive mere og mere brunlige i farven.
LBV er ofte en fremragende hverdagsvin med mange anvendelsesmuligheder. De ældre LBV’er er eminente til et stort udvalg af oste. De yngre LBV’er kan sagtens akkompagnere en almindelig hovedret. Hvis man er heldig kan man finde LBV’er der stadig er rigtig frugtet og smager meget af bær – disse er velegnede til risalamande.