Åbning af gamle flasker

Med tiden bliver selv de mest holdbare propper møre og kan være endog meget vanskelige at få op af flasken. Det er mest relevant for gamle Vintage portvin, idet Tawny portvin i udgangspunktet ikke er tiltænkt langtidslagring på flasken.

Er din portvin mindre end 20 år gammel, er det næppe et problem for dig, medmindre der er decideret fejl på proppen. Uanset hvad, er det formentlig en god idé at foretage en filtrering af portvinen efter åbning - Det kan du læse mere om her.

Problemet er helt lavpraktisk at strukturen i korken falder fra hinanden med tiden, samtidig med at proppen 'limer' sig fast til indersiden af flasken. Det er der flere måder at tage hånd om.

The Durand™

Det er et patenteret stykke værktøj, der er usædvanlig effektivt til at fjerne mere eller mindre ødelagte og skrøbelige propper -specielt fra gamle vine. The Durand™ er gentagne gange blevet testet på de mest udfordrende propper, den klarer det konsekvent og fejlfrit. I videoen her ses en demonstration af The Durand™

1. Skru HELIX ned i centrum af korken indtil krængningsstabilisatoren hviler mod toppen af korken (eller flasken). Se videoen for trin 1.

2. Med vinger på hver side af STABILIZER BAR, indsættes først det lange og derefter det korte Blad mellem proppen og flasken. Se videoen til trin 2.

3. Arbejde bladene ned mellem proppen og flasken ved at trykke ned skiftevis over hver vinge ved hjælp af håndtaget. Fortsæt denne vuggende bevægelse, indtil bunden af håndtaget hviler mod toppen af stabiliseringsstangen. Se videoen til Trin 3.

4. Hold flasken forsvarligt. Med den anden hånd tages fat i STABILIZER BAR og håndtag samtidig og vrides. Træk opad langsomt fortsat at vride at fjerne proppen. Se videoen til trin 4.

Selv med den stabilitet og støtte, der tilbydes af Durand, kan de ældste og mere skrøbelige propper drage fordel af lidt ekstra pleje. Brug dine fingre på proppen nær flaskehalsen for at hjælpe proppen det sidste stykke vej op.

Du finder The Durand™ i webshoppen her

Proptrækkersæt - Alternativ Durand

Hemmeligheden ved The Durand™ er, at du både har kræfter der presser udad OG indad på proppen. Det samme kan du opnå ved at kombinere en Ah-So proptrækker med en nøglebundtsproptrækker. 

Dette er vores nye alternativ til den meget populære og kostbare Durand, den fungerer dog efter samme princip, og gør arbejdet lige så godt.

Man tager den lille nøglerings proptrækker og skruer ned i proppen først, derefter sætter man AH-So oplukker ned i og drejer proppen op, så får man selv de mest porøse propper med ud.

Du finder Proptrækkersættet i webshoppen her

Portvinstang

Start med at varme tangen kraftigt op inden du er klar. Du kan varme tangen op i en åben pejs, brændeovn eller over et gasblus - Pas på dine omgivelser i denne process og overvej eventuelt at foretage proceduren udenfor. Hovedet på tangen skal være rødglødende. Derefter klemmer du herefter tangen omkring halsen af portvinsflaskens skuldre lige under proppen og varmen derved glasset op.

Du skal have forberedt en fugtig klud, som du skal have tilgængelig ved din side. Kluden holder du på halsen af flasken, og halsen med proppen knækker nu af i ét flot snit, på af de opståede spændinger i glasset.