Vinhuse

BULAS

I århundreder har Quinta da Fozceira og Quinta da Costa de Baixo haft drueproduktion af høj kvalitet fra originale druesorter, der er nøje udvalgt af generationer af vinavlere. Historiske optegnelser fra 1256 beviser, at druer fra dette meget specielle område, sammenløbet af floden Douro og floden Ceira, allerede dengang blev betragtet som af meget høj kvalitet. Den ekstraordinære skønhed af landskabet begrunder klassificeringen af disse vinmarker og terrasser som hørende til World Heritage af UNESCO.

Hver BULAS-flaske fremviser signaturen af José Bulas Cruz, faderen til den nuværende ejer. Bulas-familien sigter på en løbende forbedring af kvaliteten af Douro- og Portvine, samtidig med at de unikke egenskaber afgivet af Douro-dalen regionen bevares. Mærkets essens er baseret på dens skabers vision om at producere en høj kvalitet Douro- og Portvin.

 


VIEIRA DE SOUSA

Vieira de Sousa-familien har i den grad bidraget til Douro historie ved at producere Portvin i lang tid. I fem generationer har familien produceret druer til andre Portvinsselskaber, som rigtig mange andre små landbrug i Dourodalen. Med 60 hektar vinmarker langs Douro-floden, producerer De nogle af de bedste druer til at lave portvin af. Tradition og kvalitet er nøglen til at opretholde historien omkring produktionen af traditionel Portvin.

For få år siden besluttede familien at begynde aftapning af deres egen portvin og at sælge det under eget mærke: Vieira de Sousa. Luisa Vieira de Sousa Borges er den femte generation i spidsen for Portvinsproduktionen i familien. Hendes første årgang var i 2008. Luisa Borges er den yngste kvinde i spidsen for Portvinproduktion i Douro og et rigtig godt eksempel på den nye moderne tilgang til portvin. Hendes vine er klassiske fyldige og meget komplekse, samtidig med at de altid ender med et svirp på tungen. Luisas portvine er derfor meget friske og crispy og hun er fortjent blevet belønnet de sidste år med gode anmeldelser og forskellige priser.

 


PRESIDENTIAL

C. Da Silva er en gammelt portvinshus, startet af brasilianske “Da Silva” i 1920´erne. Frem til 1970´erne opkøbte de primært druer fra andre producenter, for selv at lagre og flaske dem. Fra 1978, hvor deres første egen vintage blev frigivet, er det gået stærkt.

Huset har brugt betydelige summer på nyt udstyr, marker og bedre faciliteter, hvilket har udmøntet sig i et gevaldigt kvalitetsløft. Det er nu et højt respekteret Portvinshus, hvor man især har specialiseret sig i tawny-typer med lang lagring, men også formår at lave de klassiske Vintages i bedste kvalitet.

Hos DrikPortvin sælges portvinene under navnet Presidential.

 


DR

I 2001 overtog Domingos Ribeiro, en iværksætter drevet af sin lidenskab for vin, Quinta da Levandeira de Roncão. Hensigten har aldrig været at tjene en formue på projektet, men kærligheden til Douro og specielt til portvin, har drevet ham til at investere store summer i den gamle quinta. Dels i renovering og genplantning af marker, i Quintaens hovedhus og ikke mindst i produktionsudstyr. Han har siden høstet stor anerkendelse for sin ihærdighed.

Helt i vores ånd, satses der benhårdt på kvalitet frem for kvantitet og sortimentet afspejler kun hvad der kan holdes inden for denne filosofi. Deres 10, 20, 30 og 40 års Tawny har en dybde og kvalitet, som kun få kan måle sig med. De er fyldige, afrundede og frembyder stor kompleksitet. Ruby-style (LBV/Vintage) er meget tætte i strukturen og lækre frugtede vine, der besnærer de fleste.

Det er første gang dette hus importeres direkte til Danmark. Vinene er tidligere set på det danske marked, men her var der tale om parallelimport og ældre aftapninger af tawnyerne.

 


QUINTA DA PRELADA

Det er Rui Magalhaes, som eksponerer den unge fremadstormende generation på Quinta da Prelada. Quintaen blev etableret helt tilbage i 1557, men i generationer blev druerne solgt til de store portvinshuse i Porto, og således var der ingen uden for lokalområdet, som kendte til Quinta da Prelada.

Det er der i den grad ved at blive lavet om på. I et nært samarbejde med den unge ønolog Francisco Montenegro (Quinta Nova og Real Companhia Velha) har Rui Magalhaes skabt en række vine, som på rekordtid har etableret Quinta da Prelada som en af de nye stjerner i Dourodalen.

 


QUINTA DO ESTANHO

Overgangen fra tin til vin var hurtig og i den venstre bred af Pinhão floden finder man forfædrenes “Quinta do Estanho” opkaldt efter mineralet som fandtes dér. Efter udnyttelse af undergrunden, begyndte vinmarker at blive opført. Der blev bygget terrasser og plantet vinstokke af ædle druesorter. Det var gode tider, indtil phylloxera ødelægger alt og efterlader tristhed og modløshed på de engang rige gårde. Disse dage, kan man kun se ruinerne af deres hus og vinkælder. Disse to bygninger anvendes som logo for Quinta do Estanhos produkter.

I andet kvartal af det 20. århundrede, kommer advokaten Jaime Acácio Queiroz Cardoso tilbage fra Brasilien, og påvirkes af langvarig tradition af familien i dyrkningsmetode og vinavl, dette medfører en ændring i ejendommen. Han viser stærk vilje og med en masse af blod, sved og tårer, har han formået at genopbygge “Quinta do Estanho”. Han har givet det de elementer, der kendetegner det i dag, mekaniseringen af det og plantemateriale fra udvalgte vinstoksorter: Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Mourisco blandt røde druer; Malvasia Fina, Malvasia Grossa, Gouveio og Rabigato blandt hvide druer.

For at fastholde den tradition, underviser han allerede sine børn i, hvordan de skal dyrke og producere de velkendte Quinta do Estanho-vine.

Quinta do Estanho er kendetegnet ved meget høj kvalitet, frugtige fyldige vine og stor alsidighed i deres sortiment.

 


ADEGA DE FAVAIOS

Historien om starten af Adega de Favaios er tabt i tiden. Navnet stammer fra “Flavius” en gammel romersk kejser. Det et kooperativ, der udmærker sig ved at aftage de mindre vinbønders druer, så alle i området får økonomisk udbytte af deres anstrengelser på vinmarkerne – uanset størrelse.

Adega de Favaios er under kontrol af IVDP (Portvinsinstituttet) og har en meget bred vifte af stort set alle vintyper. De har således både traditionel portvin (ikke stort sortiment), rødvin, hvidvin og musserende vin i flere varianter. Det de er mest kendt for er dog deres legendariske Moscatel de Favaios. Moscatelvinene er som portvin en forstærket vin (fortified wine), det vil sige at gæringsprocessen stoppes relativt tidligt, med en meget sød og aromatisk vin som resultat. Men det der adskiller dem helt fra portvinene er, at de udelukkende er lavet på Moscatel-druer. Favaios moscatellerne er dog ikke helt så stærke som portvin, de ligger omkring 17% alkohol.
Som tilfældet er med portvin, findes disse vine i mange varianter hvoraf der skal nævnes en fremragende 10 års, Moscatel Reserva, indtil flere Colheita (enkelt års vin), samt naturligvis det seneste skud på stammen: Den betagende Favaito.