Dourodalen

Floden Douro udspringer i Spanien og flyder mere eller mindre øst/vest på tværs af det nordlige Portugal og når frem til havet ved Portugals næststørste by, Porto. En gang var det en hurtigt strømmende flod med vandfald og smalle kløfter, men den er blevet tæmmet i løbet af de sidste 25 år, blandt andet som følge af opførelsen af otte dæmninger. Det har de fleste steder givet den et mere roligt præg, så den minder mere om en sø. Douro betyder 'guld' eller 'gylden' på portugisisk og floden har fået sit navn efter det gyldne vand.

Douro danner rammerne for den omkring læggende dal, der rummer portvinsdistriktet. Dalen er spektakulært smukt med bjerge, der falder brat ned til vandkanten. Inde i landet er man omgivet af terrasser med vinstokke og, i mindre omfang, olivenlunde. Dette er Portvinens land og var i øvrigt verdens første afgrænsede vinområde etableret i 1756. Bevis for udskibningen af vinen til Porto i gamle dage kan ses langs dalen med alle de kendte firmanavne – Cockburns, Taylors, Sandeman og andre – der står på store skilte på bjergskråningerne. Fordi dalen domineres af vinstokke og enkelte olivenlunde, vil man også finde, at dalen ændrer udseende og farve gennem året som vinstokkene modnes.
Generelt er Dourodalen et godt sted at være turist, der er forholdsvis få besøgende, og det er relativt nemt at komme rundt. Men vejene går som slanger op og ned ad fjeldsiderne, og det kan være svært at køre mellem biflodsdalene. Gør man sig ulejligheden, er der en fantastisk smuk natur i vente. Mere afslappende transportformer er også til rådighed. Krydstogtskibe sejler op og ned i dalen gennem dæmninger via sluser. Ture starter i Porto, Régua og Pinhao. Alternativt er der Douro-jernbanelinjen, der kører 175 kilometer fra Porto til Pocinho; dette er en af Europas store togrejser.

Udover at have udseendet med sig, har Douro-dalen også klimaet med sig, hvis man ønsker at producere vin. Mellem dalen og Atlanterhavet rager de små bjergkæder Alvão og Marão op, og skærmer for det køligere klima ud mod havet. Bjergene gør derved at Douro-dalen både er varmere og tørrere end de omkringliggende områder. Det er ikke sjældent at man kan opleve temperaturen falde 10-15 grader, hvis man bevæger sig fra dalen ud mod kysten. Om sommeren kan temperaturen i dalen bevæge sig helt op på 50 grader. Hvis man kombinerer det med en lav mængde nedbør, er der ikke meget andet der er ideelt at dyrke udover vin og oliven - og det er som sagt også hvad man finder.

Douro-regionen er af flere omgange blevet omtalt som et af de smukkeste vindistrikter i verden og få billeder formår virkelig at vise det storslåede landskab. Se vores udvalg af Douro - Doc vine ved at klikke på linket.