Dourodalen

 

Floden Douro udspringer i Spanien og flyder mere eller mindre øst/vest på tværs af det nordlige Portugal og når frem til havet ved Portugals næststørste by, Porto. En gang var det en hurtigt strømmende flod med vandfald og smalle kløfter, men den er blevet tæmmet i løbet af de sidste 25 år, blandt andet som følge af opførelsen af otte dæmninger. Det har de fleste steder givet den et mere roligt præg, så den minder mere om en sø.
Dalen er spektakulært smukt med bjerge, der falder brat ned til vandkanten. Inde i landet er man omgivet af terrasser med vinstokke og, i mindre omfang, olivenlunde. Dette er Portvinens land og var i øvrigt verdens første afgrænsede vinområde etableret i 1756. Bevis for udskibningen af vinen til Porto i gamle dage kan ses langs dalen med alle de kendte firmanavne – Cockburns, Taylors, Sandeman og andre – der står på store skilte på bjergskråningerne. Fordi dalen domineres af vinstokke og enkelte olivenlunde, vil man også finde, at dalen ændrer udseende og farve gennem året som vinstokkene modnes.
Generelt er Dourodalen et godt sted at være turist, der er forholdsvis få besøgende, og det er relativt nemt at komme rundt. Men vejene går som slanger op og ned ad fjeldsiderne, og det kan være svært at køre mellem biflodsdalene. Gør man sig ulejligheden, er der en fantastisk smuk natur i vente. Mere afslappende transportformer er også til rådighed. Krydstogtskibe sejler op og ned i dalen gennem dæmninger via sluser. Ture starter i Porto, Régua og Pinhao. Alternativt er der Douro-jernbanelinjen, der kører 175 kilometer fra Porto til Pocinho; dette er en af Europas store togrejser.