Dourodalen

DOURODALEN

Floden Douro udspringer i Spanien og flyder mere eller mindre øst/vest på tværs af det nordlige Portugal og når havet ved Portugals næststørste by, Porto. En gang var det en hurtigt strømmende flod af strømfald og smalle kløfter, men den er blevet tæmmet i løbet af de sidste 25 år, blandt andet af opførelsen af 8 dæmninger langs dens længde. Det giver den, de fleste steder, et rolig, sø-lignende udseende.
Dalen er spektakulært smukt med bjerge der falder brat ned til vandkanten. Inde i landet finder man sig omgivet af terrasser med vinstokke og, i mindre omfang, olivenlunde. Dette er Portvinens land og var i øvrigt verdens første afgrænsede vinområde etableret i 1756. Bevis for udskibningen af vinen til Porto i gamle dage, kan ses langs dalen med alle de kendte firmanavne – Cockburns, Taylors, Sandeman og andre – der står på store skilte på bjergskråningerne. Fordi dalen domineres hovedsagelig af vinstokke og enkelte olivenlunde, vil man også finde at dalen ændrer udseende og farve gennem året som vinstokkene modnes.
Generelt er der intet i vejen for at dyrke turisme, besøgende er forholdsvis få og så vidt selskaber angår kommer man rundt er ret nemt. Men vejene er zig-zag og op og ned ad fjeldsiderne, og mellem biflodsdalene kan det være svært at køre, men gør man sig ulejligheden tilbydes fantastisk smuk natur. Mere afslappende transportformer er dog til rådighed. Krydstogtskibe sejler op og ned i dalen gennem dæmninger via sluser. Ture starter i Porto, Régua og Pinhao. Alternativt Douro-jernbanelinjen, der kører 175 kilometer fra Porto til Pocinho; dette er en af Europas store togrejser.