Aromahjul - Portvin

Noget af det sværeste ved at nyde portvin er at sætte ord og smage på den portvin man smager, specielt for begyndere, men også mange erfarne portvinsnydere kan have svært ved, at sætte ord på det de smager. Ikke fordi de ikke ved, hvad en given portvin skal smage af, men mere fordi de aldrig har dykket ned i de aromaer som portvin byder på.
 

Der findes mange aromahjul udviklet specifik til rød- eller hvidvin, men disse passer ikke på beskrivelsen af portvins aromaer. Vores aromahjul er derfor udviklet specifikt til portvinens tre mest gængse kategorier samt de mest gængse fejl og på baggrund af adskillige smagninger, noter og evalueringer. Hensigten med aromahjulet er, at skabe et bedre overblik for specielt nybegyndere over de mest typiske aromaer som en portvin byder på. Det kan derfor benyttes til at beskrive en portvins duft og smag. Det beskriver ikke de fysiske egenskaber om portvinen er kraftfuld, tanninholdig, fed, blød eller kompleks.

 

Portvinskategorierne som aromahjulet koncentrerer sig om, er ruby, brun tawny og hvid tawny. Fælles for alle tre kategorier er, at de er beskrevet som hhv. ung og med alder. Der er derfor mulighed for at finde noter fra begge lejre, hvis man nyder en portvin, der ligger et sted mellem en ung og én med alder. En portvin med alder er meget individuelt og kan ikke entydigt fastsættes, da de udvikler sig meget forskelligt bl.a. afhængig af årgang, maskulinitet og hus. Dvs. at ex. en vintage (ruby) som modnes hurtigt i flasken, vil måske allerede efter 20 år begynde at få aromaer fra ruby med alder.
 

For ikke at gøre aromahjulet for uoverskueligt, komplekst og med for mange gentagelser, så er det bevidst ikke opdelt i primære, sekundære og tertiære aromaer. De primære aromaer tilføres portvinen fra druesorten og henhører oftest til de unge portvine, mens de sekundære og tertiære aromaer udvikles fra fadlagringen og med modningen af portvinen.
Der fremgår små cirkler med farver fra hhv. ung ruby og ruby med alder og hensigten med disse cirkler er, et forsøg på at beskrive de smage en portvin også kan have fra de andre kategorier. For ruby med alder fremgår ex. cirkler ovre under brun tawny med alder, da disse med tiden får mere fremtrædne tawny aromaer, det vi også kalder tawnificerede portvine.
 

Her finder du link til dowload af Aromahjulet: