Mad og Portvin

Mange tror at portvin udelukkende er en dessertvin, og det er ingen hemmelighed at portvin er fortræffeligt til en dessert, men færre ved at portvin rummer langt flere anvendelsemuligheder. Mad og portvin er i de senere år langsomt ved at vinde indpas og flere får øjnene op for de mange anvendelsesmuligheder. Faktisk kan man finde en portvin til ethvert tidspunkt af middagsselskabet og DrikPortvin tilbyder alle typerne.

Aperitif og Forret

Til aperitif og forretten er en hvid portvin det ideelle valg. Med markedets stigende efterspørgsel efter det hvide guld, er hvid portvin i de senere år blev et bredt fænomen med flere forskellige undertyper. Det gør det ikke desto mindre lettere at finde den helt perfekt vin til måltidet.
Til aperitif er Fine White-typen anbefalesværdig, da deres lettere, friskere og sødlige stil passer fortrinligt før et måltid. 
Til forretten klæder det vinen med lidt mere alder, som f.eks. 10 års White-portvine. Det er tawny-portvin lavet ligesom de almindelige 10 års Tawny'er, men i stedet er der udelukkende brugt grønne druer til blendet. Det giver vinen lidt mere fylde og dybde, og derved akkompagnerer den bl.a. fisk og skaldyr bedre end de lettere hvide portvine. Der laves også en del tørre hvide portvin under navnet 'Dry White', som pga. deres tørhed passer specielt godt til et måltid og er på flere måder ret gastronomiske vine. 

Hovedretten

Mange overser portvins potentiale til også at gå til selve hovedretten. De røde Rubystyle-portvine passer især godt til diverse kødretter med deres tanniner, friske bærnoter og mere vinøse stil. Specielt de lidt yngre LBV og Vintage står godt til vildt retter, en peberbøf eller noget krydret mad. Prøv at udfordre dig selv og find din nye mad-portvin blandt vores udvalg. 

Dessert

Selvfølgelig kan vi umuligt komme udenom den helt store klassiker og der er også en grund til at portvin oftest forbindes med dessert. Især Tawny-portvinenes sødme, noter af tørrede frugter og nødder samt lette karamelsmag går utrolig godt sammen med isdesserter, forskellige former for kage og frugt-desserter. De lidt mere krydrede Tawny'er går også specielt godt sammen med det klassiske oste- og pølsebord.

Eksklusiv nydelse

Nogle af de ældste Tawny'er er så kraftige og intense at de udgør en hel dessert i sig selv. Pga. af deres dybde og kompleksitet behøver vinene slet ikke noget mad til at akkompagnere sig, men kan bare nydes alene.