Mad og Portvin

Mange tror, at portvin udelukkende er en dessertvin, og portvin egner sig da også fortræffeligt til desserter. Færre er klar over, at portvin rummer langt flere anvendelsesmuligheder. Kombinationen af mad og portvin er i de senere år langsomt ved at vinde indpas, og flere får øjnene op for de mange måder, man kan anvende portvin på. Faktisk kan man finde en portvin til ethvert tidspunkt af middagsselskabet, og DrikPortvin tilbyder alle typerne.

 

Aperitif og forret

Til aperitif og forretten er en hvid portvin det ideelle valg. Med markedets stigende efterspørgsel efter "det hvide guld" er hvid portvin i de senere år blev et stadig mere udbredt fænomen med flere forskellige undertyper. Det gør det ikke desto mindre lettere at finde den helt perfekte vin til måltidet.
Til aperitif er Fine White-typen anbefalelsesværdig, da dens lettere, friskere og sødlige stil passer fortrinligt før et måltid. 
Til forretten klæder det vinen med lidt mere alder, som f.eks. 10 års hvide portvine. Det er tawny-portvin lavet ligesom de almindelige 10 års Tawny'er, men i stedet er der udelukkende brugt grønne hvidvinsdruer til blendet. Det giver vinen lidt mere fylde og dybde, og derved akkompagnerer den bl.a. fisk og skaldyr bedre end de lettere hvide portvine. Der laves også en del tørre hvide portvine under navnet 'Dry White', som pga. deres tørhed passer specielt godt til et måltid. De er på flere måder ret gastronomiske vine. 

Hovedretten

Mange overser, at der også er portvine, der kan serveres til selve hovedretten. De røde Rubystyle-portvine med deres tanniner, friske bærnoter og mere vinøse stil passer især godt til forskellige kødretter. Specielt de lidt yngre LBV og Vintage står godt til vildtretter, en peberbøf eller noget krydret mad. Tanniner og bærnoter er karateristika, som man også finder i almindelig rødvin, som ellers er det mest almindelig valg til hovedretten. Du kan også finde disse træk i portvine og tilmed er portvin kraftige end de fleste rødvine og mere smagfulde. Derfor kan mange unge røde portvine sagtens akkompagnere kødretter og steg. Prøv at udfordre dig selv og find din nye mad-portvin blandt vores udvalg. 

​​​​​​

Dessert

Selvfølgelig kan vi umuligt komme uden om den helt store klassiker og der er også en grund til, at portvin oftest forbindes med dessert. Især Tawny-portvinenes sødme, noter af tørrede frugter og nødder samt lette karamelsmag går utrolig godt sammen med isdesserter, forskellige former for kage og frugt-desserter. Portvines høje sukkerindhold gør dem ideelle som dessertvine, så selvom det er en klassisker, bør du under dig selv at nyde en lækker portvin til en eksklusiv dessert. De lidt mere krydrede og ofte yngre Tawny'er eller en ældre LBV går også specielt godt sammen med det klassiske oste- og pølsebord.

Eksklusiv nydelse

Nogle af de ældste Tawny'er er så kraftige og intense, at de udgør en hel dessert i sig selv. Pga. af deres dybde og kompleksitet behøver vinene slet ikke noget mad til at akkompagnere sig, men kan bare nydes alene. De gamle Tawny'er rummer ofte så mange forskellige smagsnuancer, at man kan blive ved med at finde nye sider af den samme vin. Læg mærke til hvordan vinene bliver siddende i ganen og har en fortryllende lang eftersmag.