Portvins historie

- 1000-1500-tallet

1095
Grev Henrik af Bourgogne introducerede vin baseret på den franske pinot-noir drue i Portugal. Den smagfulde rødvin var sandsynligvis forløberen til dén portvin, vi kender i dag.

 

1353
Den første regulære skibning af vin fra Portugal til England begyndte i 1353, da en traktat gjorde det muligt for portugisiske fiskere at fange torsk ved den engelske kyst til gengæld for ladninger med vin. Portugal har den dag i dag stadig en stor tradition med spisning af torsk.
(NB: “If you can effect a trade of cod for port wine – do so. It ages better.”)

 

1373
The English Connection blev stadfæstet i 1373, da en traktat om evigt venskab mellem de to lande blev underskrevet. Det skulle blive den mest holdbare internationale alliance nogensinde (Drinking port tends to make people more friendly and lavish in expression).

- 1600-tallet

1600-tallet
I slutningen af 1600-tallet kontrollerede England det meste af vindyrkningsindustrien i Portugal og koncentrerede sig om Duoro-regionen. Deres magt voksede - godt hjulpet på vej af portugisiske traktater, der gav de engelske købmænd særlige fordele. Englænderne dannede deres første kartel i Porto, der fortrinsvis beskæftigede sig med bomuld, hvede, saltet fisk – og selvfølgelig – vin.

 

1654
Den portugisiske traktat fra 1654 giver England status som mest begunstiget land.

 

1666
En britisk handelssammenslutning stiftes i Porto, kontrolleret af britiske portvins-købmænd. Den kendes i dag som The British Association.

 

1678
Første notat om portvin skibet fra Porto hos det portugisiske toldhus. To sønner af en vinhandler fra Liverpool, der ledte efter passende vin til det britiske marked, besøgte klostret i Lamego, hvor de af abbeden fik serveret en – for dem – helt ny vin kaldet “Præste portvin” (Priest Port).

- 1700-tallet

1700-tallet

Før 1600-tallet var Duoro-vin rig på syre og kraftig, men lavet uden brug af brandy. Brandy blev tilsat vinen, for at den kunne overleve rejsen ned ad Duoro-floden og videre til England. I løbet af de næste 150 år blev metoden forfinet til dét, vi i dag kender som portvin.

 

1703
Methuen-traktaten fra 1703 åbnede for handlen mellem Portugal og England. Den tillod toldfri import af engelske uldvarer til Portugal. Til gengæld kunne portugisisk vin importeres med to tredjedele af den told, der pålagdes franske vine. Traktaten var til dels skyld i portvinens popularitet i 1700-tallet (og reddede også portugisiske møl fra hungersnød).

 

1756
Portugals daværende statsminister, Marquis de Pombal, gennemførte en lov, der gjorde Douro-dalen til det eneste gyldige produktionssted for portvin. Desuden opstillede han regler for kontrol med kvalitet og produktionsmetoder. Portvinsområdet eksisterer stort set uændret i dag.

- 1800-tallet

1800-tallet
Som nævnt blev brandy-tilsætningen i begyndelsen brugt som konserveringsmiddel. Efter Napoleonskrigene i begyndelsen af 1800-tallet blev tilsætningen af brandy til vin for at stoppe gæringen en anerkendt metode til at fremstille en bedre “vin”.

 

1844
Joseph James Forrester angreb metoden om at blande brandy i vin som “adulterating the wine”. Han mente at portvin skulle være naturlig vin og ikke forstærket.

 

I 1860’erne forbedrede producenterne kvaliteten, blandt andet pga. Forresters pres. Portvin blev en accepteret drik overalt i England, og både britiske og portugisiske berømte mellemhandleres position blev slået fast. De næste 30 år kaldes portvinens gyldne periode.

 

1875
Vinlusen phylloxera gjorde omfattende skade på vinproduktionen, som næsten stoppede helt.

 

1881
Portugisiske vinmarker reddes ved overgang til de vinluse-resistente amerikanske vinstokke. Vinstokkene er dog senere forædlet, og benyttes stort set kun i portvinsområdet.

- 1900-tallet

1906
En portugisisk lov fra 1906 definerer portvin som: “Vin med en alkoholprocent større end 16,5, som er produceret i Douro og eksporteret fra Porto”.

 

1933
Portugal stifter de tre institutioner, der skal overvåge og kontrollere portvinen og dens handel: Instituto do Vinho do Porto, Casa do Douro og Gremio dos Exportadores do Vinho do Porto.

 

1935
Taylor introducerer den første hvide portvin, Chip Dry.

 

1953
Dr. Friedman konstaterer at portvin ikke har betydning for udviklingen af urinsyre-gigt. Dr. Ephraim Engleman fra University of California (uafhængig kommentar): “No wine has any relationship with causing or increasing the severity of gout.”

 

1974
Gremio dos Exportadores do Vinho do Porto opløses af medlemmerne d. 25. april.

 

1975
Gremio dos Exportadores do Vinho do Porto erstattes af Associcao dos Exportadores do Vinho do Porto (22. januar) – en organisation, som portvinsmellemhandlere ikke behøver være medlem af.

 

1987
Kontrollen med portvinens modning i Vila Nova de Gaia ophæves. Vinen kan nu modne i Douro, typisk i kældre med aircondition. Vine modnet på denne måde kan betegnes som ‘baked’ eller ‘Douro-baked’.