Douro grupperejse 2018
Den 1.-4. juni drog 19 portvinsentusiaster til Douro sammen med DrikPortvin, for at nyde landskabet, folkene bag vinene, hinandens selskab og ikke mindst rigelige mængder portvin. Formålet var at skippe de bonede gulve i de strømlinede besøgscentre og få et kig bag facaden hos de små producenter. Folks forudsætninger var vidt forskellige, men på trods af det blev formålet med turen opfyldt og vi gør det naturligvis igen til næste forår. Sammen med billedern, følger her lidt beskrivelse af vores oplevelser sammen. Håber du vil læse med og måske overveje at tage med næste gang.
Vi boede tre forskellige steder - otte mand sammen med guiderne i Roncão, tre styk i Casal de Loivos og resten på Manhas do Douro i Provesende. Vi have en fælles bus til at køre rundt mellem de forskellige steder for de sidste to grupper. Det fungerede fint og vi oplevede en sjælden portugisisk punktlighed, der gjorde at ventetiden aldrig blev lang, selvom vi var en relativ stor gruppe.
1. juni:
Hele gruppen mødtes om eftermiddagen på Miradouro São Leonardo de Galafura i det centrale Douro. Et spektakulært udsigtspunkt, hvor flere berømte Quinta’er kan anes og ikke mindst Douros storhed nydes. Det blev selvfølgelig akkompagneret af to glas portvin (der blev altid medbragt glas og smagsprøver i bilen): 10 års Fonseca og Cruz LBV 2001.
Herefter gik turen mod Quinta da Prelada, der er på mange måder er en MEGET lille producent. Indkørslen til stedet vidner om størrelsen og bussen måtte give op i de skarpe og snævre sving, så en del af gruppen tog benene på nakken, for at nå frem. Rui - winemaker og ejer - har 60 hektar vinmarker, men producerer blot 8-10.000 flasker årligt, så det er en virkelig håndholdt produktion. Med vanlig charme og generøsitet delte Rui ud fra fadene og vi prøvede MANGE forskellige ting:
- Orange Port – Ekstra lagret fra tønden
- Fem års tawny fra tønden
- Moscatel fra tønden
- Vintage 2016 fra tønden
- 2017 White Port fra tønden
- DrikPortvins Pipa fra 2016 (Andelsportvin)
- Colheita 2010 fra tønden
- 20 års – En fejl flaskning med bundfald (smagte fremragende)
- Ruby – specialaftapning til markarbejderne (!)
- Orange – En af de sidste flasker
For alle et superspændende og anderledes besøg. Som en af deltagerne udtalte bagefter: ”Rui er min nye yndlingsmand!”
2. juni:
I dag er det Vieira de Sousa-dag. Vi mødtes med Luisa (winemaker) i Sabrosa, for at besigtige de moderne faciliteter. Det er her druerne vinificeres om efteråret og det er herfra vinen flaskes og sendes ud i verden. Luisa og hendes familie har været i gang med at opbygge brandet over 10 år og har nu en fuld portefølje af portvine i alle kategorier. Målet om at være uafhængig af at sælge druer og portvin til de store huse er ikke langt væk, og det er en helt klar ambition for Luisa at lukke for hanen med gudedruer til blandt andet Symington Group.
Vi fik en længere forklaring om baggrunden for familieforetagendet og fik fremvist hvordan vinen fremstilles i de forskellige produktionstrin. Hertil smagte vi os igennem forskellige prøver direkte fra fadene:
- Extra dry
- 20 års tawny
- Going to be vintage 2016
- Going to be vintage 2017
- Andelstønde Touriga National 2017
- Andelstønde Touriga Franca 2017
Herefter gik turen til Celeirós for at se det 250 år gamle hus, der har huset familien i generationer. Det er på imponerende 800 m2 med eget kapel, men benyttes ikke længere til permanent beboelse. Efter planen skal det i nær fremtid huse en Bed & Breakfast-forretning. Det gamle hus er helt klassisk bygget op med gamle produktionsfaciliteter (lagares) i den ene side i underetagen, mens den anden side huser de gamle træfade (tonels). Fra fadene smagte vi:
- 40 års white
- 40 års tawny
Frokosten blev indtaget på balkonen med den fantastiske udsigt til den dal, hvor Rio Pinhão skærer ind i landskabet sydfra. Til den tre retters sene frokost med lokale specialiteter nød vi:
- Alice white
- Alice white reserve
- Alice red
- Very Old white port
- Vintage 2016 final blend
Om aftenen samledes vi til en bring-a-bottle smagning og fælles spisning i Roncão-dalen. Vi havde en overvældende portvinsmenu på 15-18 flasker til ligeså mange mennesker. Der var både portvin fra 1934 og nye aftapninger af alle mulige kendte brands – Storslået og dejligt samvær.
3. juni:
I dag går turen til Bulas. Inden det forsøgte de allermodigste fra Roncão at tage en dukkert et hemmeligt sted i Rio Pinhão. Det blev dog en ganske kort og ikke mindst kold fornøjelse, idet vandet viste sig at være 10-12 grader varmt…Brrrr.
Vi mødtes alle hos Bulas nær Gouvinhas til middagstid og blev monteret på ladet af et par firehjulstrækkere. Turen gik ned til floden (her løber Rio Ceira ud i Douro) og der var fællesbadning i det dejlige vand. Halvdelen af selskabet greb chancen for en dukkert sammen med Mr. Bulas (Himself), der havde gjort os muntert selskab. Lidt snacks, håndplukkede morbær og appelsiner blev det til, inden ture til Quinta’en med et smut forbi en af de gamle vandhuler. De blev før i tiden benyttet til vandforsyning i markerne, men ligger nu mere eller mindre ubenyttet hen. Man kan kigge dybt ind i bjerget og der blev faktisk pumpet vand derfra, mens vi var der.
På Quinta’en var der fælles frokost med hele familien. Det var hyggeligt hvordan hele familien var mødt frem for at se alle de danske turister og fejre barnebarnets fødelsdag. Danskere er populære hos Bulas! Maden var en overdådig buffet med egnsretter og tilhørende vinmenu:
- Hvidvin
- Reserva rødvin
- White Port
- Port Tonic med Tawny Reserva
- 20 års tawny
Herefter var der rundvisning i kælderne med tilhørende smagning af:
- Vintage 2016
- LBV 2015
- 2 forskellige 20 års tawny i for forskellige stadier under blanding
- Bulas Gold port
- 40 års tawny
På vejen hjem havde fællesspisning i Pinhão på en hyggelig lille restaurant med udsigt over Rio Douro. En speciel by, der trods sin unikke placering i dalen aldrig helt har formået at løfte niveauet. En rigtig på turistfacade ved floden bliver hurtigt afløst af en mere eller mindre forfalden bymidte – Plads til forbedring Pinhão!
4. juni:
Den sidste dag skulle bruges hos DR, hvor vi igen mødtes til middagstid. DR er et relativt nyt brand, opkaldt efter Domingos Ribeiros initialer, men også inspireret af ”Douro Region”. Domingos kærlighed til portvin og Douro skinner igennem. Han har investeret millioner af Euro i opretning af vinmarkerne, en visitor bygning og ikke mest spritnye produktionsfaciliteter. Det hele holdt i traditionel Douro stil, så man aldrig glemmer, hvor man er henne – Ikke mindst på grund af deres gudeskønne beliggenhed i Roncão dalen.
Produktionen er bygget op omkring ambitionen om at føre de gamle tawnies videre og opretholde den høje standard der præger produkterne fra DR.
Igen var smagningen anderledes, idet alle gæster blot fik eget glas og herefter selv skulle forsyne sig direkte fra fadene. Vi smagte:
- 10 år Tawny
- 20 år Tawny
- 30 år Tawny
- 40 år Tawny
- 80 år Tawny
- Pipa colheita 2017 (Andelstønde) – endnu MEGET ung vintage type endnu
Herefter ventede endnu en overdådig treretters frokost med portugisiske specialiteter og tilhørende vine i buffet:
- Azal – Vinho Verde
- Colheita selectionada – Vinho Verde
- Colheita 2005
Fra DR gik turen til Favaios, hvor vi sammen fik en kort rundtur og det imponerende produktionsapparat hos Adega de Favaios. De producerer 5-6 millioner liter (primært Moscatel) årligt og er således et eksempel, på vine i en hel anden skala.
Efter en kort smagning, var det tid til farvelkrammere mellem deltagerne. Nye venskaber er skabt og ikke mindst har alle deltagerne fået et stærkt venskab til Douro og portvin, som de har set (og smagt) på nærmeste hold.
Arrangørerne er i gang med at evaluere, men det er helt sikkert at en lignende tur bliver en realitet til næste år. Hvis du vil med skal du holde dig orienteret på Facebook og/eller tilmelde dig vores nyhedsbrev.
Billeder