Her finder du et farveskema over udviklingen af de forskellige portvinstyper. De forskellige typer af portvin udvikler sig forskelligt på fadet og på flasken, og samtidig med at vinene ændre smagskarater, så ændres farven på vinene også.
De flaskelagrede røde portvin som Vintage og LBV starter med at være helt mørke røde, til tider næsten lilla i farven. Specielt Vintages er meget tætte i strukturen og farven ligeså. Med tiden udvikler disse vine sig på flasken efter tapning, og alt efter, hvornår man vælger at åbne vinen, vil man finde at farven bliver lysere og lysere. Først forsvinder den meget dybe mørke farve, derefter begynder den lysere rødlige farve og blive mere brunlig i kanterne. Til sidst kan de røde vine ende med næsten at blive helt brune. For LBV gælder dette farveskift for omkring de første 20 år af vinens levetid og for Vintages tager det cirka dobbelt så lang tid. Men selvom farven skifter på vinen, bliver den ikke mindre kompleks og fyldig!
Rosé portvine er meget unge portvine, som ikke udvikler sig videre på flasken. Derfor sker der heller ikke noget med farven på vinen. Rosé portvine bør drikkes indenfor samme år som købsåret.
De fadlagrede brune portvine som Tawny og Colheita starter med at være røde, da de laves på røde druer. Men tiden på fadet anes hurtigt i farven. Allerede efter få år, vil vinen være blevet mere brunlig i kanterne og en typisk fadlageret vin på omkring 20 år, vil have en smuk gyldenbrun farve i glasset. Efterhånden som disse portvine lagrer videre på tønderne, bliver de lysere og lysere i farven. Rigtig gamle Tawny'er kan være helt strågule eller guldfarvede. Samtidig med at disse Tawny'er ligger på fad opkoncentreres smagene i vinen, så de gamle Tawny'er er meget mere komplekse og dybe i samgen end de yngre. Hvis man skulle være så heldig at støde på portvine der er oppe omkring 100 år, kan det hænde at vinen er blevet mørkere i farven igen. Det skyldes opkoncentreringen af vinen på tønden igennem mange år.
Hvide portvine (White) laves på samme måde som Tawny-portvine på røde druer, men Whites laves selvfølgelig på grønne druer. Derfor starter de også med at være helt lyse som hvidvin i deres første måneder. Relativt hurtigt får de hvide portvine en mere gylden farve, da de oxiderer på fadet. Denne oxidering gør at Whites langsomt blivere mørkere og mørkere med alderen.