Grupperejse 2019
Onsdag
Den 29. maj mødtes dette års gruppetur til Douro på en bjergtop, for at starte fire fantastiske dage sammen. Miradouro São Leonardo de Galafura troner i 6-700 meters højde og giver et formidabelt overblik ud over Douro, der snor sig smukt under os. Arrangørerne havde selvfølgelig medbragt portvin, og med glasset i hånden blev der budt velkommen og hver især fik en batch med navn, så vi kunne lære hinanden at kende undervejs. Vi smagte:
- DR 10 års
- Lokal 10 års
- Billig lbv2013
Herefter gik turen med bussen til Quinta da Prelada – En lille bitte produktion, der med stort hjerte bliver drevet af Rui, der med hygge og charme viste sine kældre frem. Vejen deryil er snæver så en del fik de sidste par kilometer til fods, da bussen nægtede at køre længere. Det er altid en smule uforudsigeligt hvad vi skal smage, men vi tørstede ikke:
- Semi dry white
- Moscatel
- Tawny 2012
- Vintage 2018
- Vintage 2017
- Orange Premium
- Andelstønde 2016
- Aguadente
Efter rundvisning i kælderen tog vi et hvil på den smukke terrasse med:
- Lbv2012
- Hvidvin
Torsdag
Dagen efter var det Vieira de Sousa dag. På trods af lidt forvirring omkring mødested (der kostede is til hele bundet), fandt vi vej til Celeiros hvor winemaker og ejer Luisa Borges ventede på os. Hun er 5. generation og driver nu stedet sammen med sin søster Maria. Luisa var som altid i hopla og forklarede i detaljer om driften, markerne, druerne og alle mulige spidsfindigheder som folk fandt på efterhånden. Vi var i de gamle kældre og smage, vi fik en tur lageren – den lækreste frokost på balkonen og herefter gik turen til Sabrosa. Her finder vi Luisas produktionsfaciliteter, der dannede rammen om flaskningen af den første andelsportvin fra 2015. Nogle havde sågar deres egen andel, men alle deltog og fik en fornemmelse af det fysiske arbejde, der ligger bag flaskerne. Etiketten skal godkendes og så kommer de til Danmark hurtigst muligt. Efter endt arbejde hoppede Luisa rundt på tønderne for at finde specialiteter til os, som man ikke lige finder i flasker på markedet – Endnu da. Vi smagte:
- 50 års white fra tønden
- 60 års tawny fra tønden
- Alis white
- Alis red Reserva
- 10 års white
- 10 års tawny
- 20 års tawny
- Andelstønde 2015
- Colheita 2000
- Dry Tawny
- Vintage 2017
Om aftenen bød værterne på svømmetur i Douro, gåtur i markerne og lidt tapas på terrassen, hvor vores egne flasker blev åbnet og nydt.
Fredag
Fredag gik turen mod Bulas. En lang tur, der byder på mange sving undervejs – man skal ikke have for meget tendens til køresyge i Douro. Vi blev placeret på ladet af to trucks, der førte os ned til floden. Her løber Rio Ceira ud i Douro og udløbet bød på endnu en svømmetur, mens nogle valgte at mæske sig i appelsiner og citroner fra træerne.
Tilbage på Quintaen ventede Portonic og efterfølgende middag med både bordvine og portvine til maden. Endnu en tur i kældrene ventede os, hvor vi blandt andet smagte direkte fra en af Bulas’s trylletønder. Det er MEGET gamle tønder, der indeholder netop den essens som mange forbinder med Bulas’ tawnies.
Det var tid til et hvil (og et gruppebillede) på den klassiske Eira (en gammeldags tørreplads til blandt andet tobak). Hertil naturligvis lidt portvin, i form af den netop frigivne Colheita 1997. Mens dette stod på, var Torben involveret i en speciel event. Bulas-teamet havde forberedt at han får sin egen Vintage 2017, i erkendelse af arbejdet med promovering af Bulas-brandet. Fra 3 forskellige batches skulle han finde, lige præcis det rigtige blandingsforhold. Resultatet blev en kraftig intens Vintage med masser af både frugt og tanniner, samt en umiskendelig smag af peber og lakrids.
Fra Bulas kørte bussen til Pinhão, hvor vi spiste sammen på en restaurant med udsigt over floden. Vi smagte:
- Dry White + tonic
- White wine 2018
- Red Reserva
- Grand Reserva 2011
- 10 års white
- 10 års dry white
- Trylletønde Tawny
- 20 års base før færdigblending
- Lbv2015
- Colheita 1997
Lørdag
Friske og veludviklede mødtes vi lørdag formiddag i Favaios. Den lille by er kendt som ”The capital of Moscatel” og huser et cooperativ, der producerer 6 mill flasker om året. I sandhed en kontrast til de små producenter, men også lærerigt og selvfølgelig med tilhørende smagning:
- Moscatel Entre Level
- Moscatel Reserva 2007
- Moscatel 10 års
- Moscatel Colheita 1999
På udsigtspunktet i Sanfins do Douro nød vi udsigten sammen de fire flasker Vintage 2017 fra aftenen før(!)
Sidste besøg var hos DR, der startede med en rask lille Vintagesmagning før frokosten:
- Vintage 2001
- Vintage 2002
- Lbv 2015
- Vintage 2017
Det er en gammel Quinta, der efter mange års forfald er genbygget siden overtagelsen i 2001. Basen er de gamle tønder, der danner baggrund for den legendarisk serie med 10, 20, 30 og +40 års Tawny. Sortimentet bliver løbende udvidet med både Colheitas, LBV, Vintage og senest White Port. Til frokosten fik vi:
- Quinta de Linhares Premium
- Quinta de Linhares Avesso
- Colheita 2007
Efter frokosten var tiden kommet til endnu en imponerende smagning i kælderen – Den bød på
- 20 års white
- 20 års tawny
- 30 års white
- 70 års Tawny
- +100 års tawny
Sidstnævnte var en værdig afslutning på en utrolig hyggelig tur sammen. Man kommer tæt på hinanden når portvinen flyder og nye venskaber har helt sikkert set dagens lys. For vores vedkommende var det igen dejligt opleve alles begejstring for landskabet og menneskene bag de vidunderlige vine. Tak til at de lokale, der hjalp med at få det til at ske og tak til hele gruppen. Vi ses helt sikkert i Douro til næste år – Turen ER under planlægning, vi skal lige have konfirmeret datoerne.
Hilsen DrikPortvin-teamet
Billeder