- Adstringens: Følelsen af at munden trækker sig sammen. Tidligere antog man at adstringens var en af de basale smagselementer som sødme og bitterhed. I dag mener man dog ikke, at reaktionen har noget med smagsløgene at gøre og derfor ikke er et smagselement. Tanniner er det primære stof i en vin, som gør den adstringent. Dette er især udtalt i unge rødvine. En vis grad af adstringens har dog også en positiv indvirkning på teksturen.
- Aquadente: Er druesprit (77%) som tilsættes tidligt i gærringsforløbet, ca. efter 2-4 dage.
- Ao alto: Er den plantnings metode, hvor vinstokkene står i lige rækker, vertikalt.
- Baixo Corgo: Er en af de 3 vinområder, i Doruo. Ligger tættest mod Porto.
- Balseiro: Er et stort kar/tønde af træ til lagering af portvin, de største er op mod 100.000 l.
- Barcos Rabelos: Er de skibe som tidligere blev brugt til at fragte portvinstønder, af Douro floden. Nu ligger de til pynt, og bruges kun en gang om året til regattaen.
- Beneficio: Er det portugisiske ord for fordeling og er det samlede volumen druesaft, der tillades at blive lavet til portvin i et givet år. Efter at have fastlagt den totale mængde fordeler IVPD derefter mængderne på hver enkelt vingård. Kun de vinmarker, hvis klassificering gør det muligt for dem at producere portvin, modtager benefício. Vingårdene klassificeres fra ”A” (den højeste klasse) til ”F” (den laveste). Jo højere klasse, desto større andel af en vingårds produktion har muligheden for at blive tildelt benefício. Overskuddet af produktionen ud over mængden af benefíciois bliver til bordvin.
- Cima Corgo: Er en af de 3 vinområder, i Doruo. Ligger i midten af de 3 områder.
- Colheita: Colheita betyder høst, er også en betegenelse for en portvins type. En Tawny med specifik årgang. Udtales Col-jei-ta.
- Confraria do Vinho do Porto for: Er Portvinsbroderskabet i Porto.
- Dekantering: Når du dekanterer, betyder det at du hælder vinen over på karaffel, bundfaldet sies fra og du ilter vinen.
- Depot: Sedimentet/bundfaldet i bunden af flasken.
- Douro: Er floden der udspringer i Spanien (Duero) og var i lang tid den eneste “vej” at transportere portvin på.
- Douro Superior: Er en af de 3 vinområder i Douro. Ligger tættest mod den Spanske grænse.
- Enologo: En ønolog (Enologo) er vinmager.
- Fedme/fed: Vinsmagningsudtryk for en vin med fuld krop og mærkbar viskositet. En fed vin som ikke er i balance, kaldes for kvabset eller fedladen.
- Garrafeira: Er en colheita type af portvine der har ligget min. 8 år på store glasbeholdere.
- IVPD: IVPD (Instituto do Vinho do Porto e Douro) står for Portvinsinstitut.
- Klaring/at klare vin: At klare vinen er en vigtig proces i vinfremstillingen. Man bundfælder bl.a. døde gærceller, vinsten og andre rester, der skabes under vinens gæring og lagring, før den klarede vin hældes på fad eller flaske. Idéelt klares vinen naturligt, men det kræver tid og en kold vinter! Men tid er penge, og især daglige vine får både klaring og filtrering for at være sikker på, at vinen på flaske ikke har bundfald (“grums”). Den klassiske metode til klaring bruger friskpiskede æggehvider (typisk 3 æggehvider pr 225 liter fad), men i dag bruges mange andre produkter bruges i dag. En del er baseret på æg (f.eks. tørret æggehvide), men en del allergikere tåler ikke noget stof med æg i sig. I dag ofte f.eks. andre proteiner, f.eks. kasein og bentonit (baseret på ler). Rødvine behøver i reglen
PORTVIN I ÆTEREN
Revideret 26.04.2022 77
ikke klaring, da vinens tanniner i sig selv fremskynder en klaring, men det kræver tid, så næsten alle vine klares i dag. Hvidvin har mindre tannin og kræver derfor i reglen klaring. Før tapning filtreres vinen i reglen også, nogle vine endog flere gange, især hvis vinen sælges på fad.
- Korksyge: Se propsmag.
- Lagar: En lagar er et Granit kar, hvor druer (stadig) bliver fodtrampet (kun de bedste portvine, typisk vintage)
- LBV: Er betegnelsen for portvinstypen, Late Bottled Vintage
- Lodge: En Lodge er en lagerhal i Vila Nova De Gaia, hvor der opbevares enorme mængder af portvin.
- OWC: Betyder original trækasse.
- Patamar: Er plantningsmetode på vinmark.
- Pipe/Pipas: Det er en vintønde, portvin afregnes stadig i dag i piber (535-560 liter)
- Pinhao: Er Centrum for Dourodalen.
- Portvinstang: En portvinstang er en tang som opvarmes, sættes rundt om halsen på flasken i ca. 1 minut, derefter hældes iskoldt vand på. Flasken knækker, og der er adgang til portvinen.
- Propsmag: Eller TCA er en af de mest almindelige fejl ved vin og kan kendes ved en meget ubehagelig, næsten muggen lugt. TCA står for 2,4,6TriChlorAnisol og kommer i reglen fra korkprop lavet af bark, der har haft en sygdom. Nyere forskning tyder dog på, at sygdommen også kan have anden oprindelse. Det menes, at op mod 2 % af alle vinflasker -enkelte endog flere- har denne sygdom, som man ikke hidtil har været i stand til at forebygge. Sygdommen har fået mange til at gå til alternative lukker på vinflasker, ikke mindst skruekapsler, bl.a. Stelvin.
- Quinta: Betyder vingård.
- RDD: Er en forkortelse for ”Região Demarcada do Douro” – altså den demarkerede region Douro også kendt som DOC, men der er faktisk to DOC-regioner i samme område: Douro DOC og Porto DOC for henholdsvis almindelig vin og portvin. Så når vi taler om portvin svarer det til Porto DOC.
- Sulfitter: Se nedenfor.
- Tawny: Er en betegnelse for en portvins type.
- Terrasser: Er en plantningsmetode, vinstokkene står typisk i 2-5 rækker, horisontalt.
- Vila Nova De Gaia: Vila Nova De Gaia er en bydel i Porto, syd for Douro floden. I daglig tale Gaia. Her har mange portvinshuse et showroom.
- Vinifikation: Handler om arbejdet i kælderen. Når arbejdet i marken er gjort og druerne er klar til at blive høstet, kan selve fremstillingen af vinen begynde. Forløbet, hvor druerne høstes til vinen er på flaske, kaldes for vinifikation. 70% af al vin i verden tilsættes stoffer som syre, sukker, m.m., hvor portvin ikke må tilsættes noget.
- Vintage: Er en betegnelse for en portvinstype.
- Tanniner: Tanniner eller garvesyre kan give vinen en snerpende smag, men er vigtig for at sikre vinens holdbarhed og længde i smagen. Det er et stof, der sidder naturligt i rødvinsdruernes skal, i kernerne og i druernes stilke. Effekten er en for mange velkendt mundudtørrende effekt, og tanninerne opfører sig ikke som syre. Tanniner i vin kommer mest fra drueskaller, sjældnere fra druekerner. Derfor har vinen generelt mere tannin, jo mørkere farven er. Rosé har således mindre garvesyre end rødvin, og hvidvin mindre end rosé. Rødvin uden garvesyre findes ikke. Lagring på nye egefade kan også tilføre vinen lidt tannin. Tanninen blødgøres med alderen, og giver vinen længde i smagen. Læs mere herunder.
- SQVP: Single Quinta Vintage Port (SQVP) er en portvin fremstillet efter de helt samme regler som er gældende for Vintage Port, dog med den undtagelse, at druerne kommer fra én og samme Quinta
PORTVIN I ÆTEREN
78 Revideret 26.04.2022
(vingård), hvor det ellers er almindeligt, at en Vintage Port er blandet af flere Quinta'ers druer. Når en producent selv mener han har en portvin med vintage classic kvalitet, men IVDP ikke godkender den, så laver de Single Quinta Port og navngiver dem med navnet på vingården, som druerne kommer fra. For eksempel Graham’s Quinta Dos Malvedos, Croft’s Quinta da Roeda eller Warre’s Quinta da Cavadinha, osv.